Spread the word!

Het delen van de berichten op dagelijksedialogen wordt erg gewaardeerd! Spread the word of dialogue.

zondag 27 april 2014

Dag 117 - Het spel "in Dialoog"

Als surfend, na een heerlijke zonnige vakantiedag kwam ik nog een dialoog-spel tegen.
Coachkwadraat heeft met Marjon Leever van Leever Organisatieontwikkeling een spel ontwikkeld dat teams in dialoog brengt over belangrijke onderwerpen, zoals samenwerking, effectiviteit, onderlinge communicatie, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid, integriteit en medewerkerschap.
Goede communicatie en samenwerking vragen zelfinzicht, inzicht in de ander en inzicht in het feit dat we onze omgeving steeds kleuren vanuit ons individuele wereldbeeld. Onze interpretaties zullen vaker niet dan wel kloppen en onze werkelijkheid is niet de werkelijkheid. Voor goed communiceren en samenwerken is het van belang u bewust te zijn van deze processen.

Omdat communicatie zo complex is én tegelijkertijd juist zo’n essentiële rol speelt, gaan zij terug naar de basis. Geen communicatietraining, waarbij een trainer u vertelt hoe het moet, maar het zelf doen in een simpele, veilig gestructureerde setting. Daar zit de kracht!
In Dialoog is een spel waarbij een team met elkaar in gesprek gaat over het werk en de samenwerking. Tegelijkertijd is men zich ervan bewust van hoe er in het hier en nu gecommuniceerd wordt. Laagdrempelig en al doende leren de teamleden de principes van de dialoog:
- Luisteren
- Vragen stellen
- Respectvol reageren
- Oordeelvrij reageren
Tijdens het spel is er evenwichtige aandacht voor het proces (de dialoog) en voor de inhoud (werk, samenwerking, teamresultaten).

Waarover in dialoog?
Dit spel biedt u de mogelijkheid om met uw collega’s in gesprek te gaan over bijvoorbeeld:
- Samenwerking en medewerkerschap: Wat verwacht u van elkaar als collega’s? Wanneer is iemand een ‘goede medewerker’? Wat gaat goed in de samenwerking en wat kan er beter? Wat verstaat iedereen onder collegialiteit? Is er vertrouwen binnen het team? Hoe gaat het team om met het geven en ontvangen van feedback?
- Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid: Wat zorgt voor stress op het werk? Waarvan krijgt u juist energie? Hoe kunt u langer en vitaler met plezier (blijven) werken? Wat heeft u daarvoor nodig? En hoe kunt u dit realiseren?

Voor wie?
In Dialoog is geschikt voor teams van hoog tot laag in verschillende sectoren. U kunt denken aan monodisciplinaire of multidisciplinaire teams, en ook aan projectteams of management teams.
Wat levert het op?
- Het spel zorgt voor bewustwording, een betere interactie en het geeft alle betrokkenen inzicht in hoe collega’s tegen bepaalde zaken in de samenwerking aankijken. Het lijkt simpel, maar bewustwording en écht
weten hoe de ander ergens over denkt, is de moeilijkste, maar wel de belangrijkste stap voor verandering!
- Het team identificeert sterke en minder sterke punten in de samenwerking en communicatie, en levert zelf aanknopingspunten voor verbetering aan.
- De communicatie in het eigen team verbetert door ervaring met het voeren
van een dialoog.
Uw team aan zet!
Kortom: met het spel wordt actief gewerkt aan het verbeteren van de manier van communiceren (dialoog) én komen concrete verbeterpunten op tafel, die vervolgens door het team zelf verder uitgewerkt worden!
Duurzame resultaten
In Dialoog levert duurzame resultaten in verschillende toepassingen. U kunt het spel inzetten:
- als vervolg bij medewerkerstevredenheidsonderzoeken. In Dialoog is een hulpmiddel om op een veilige en ontspannen manier met elkaar in gesprek te gaan en te achterhalen wat er ‘achter het cijfer’ zit en een aanzet tot verandering te maken vanuit het team zelf.
- als onderdeel van een teamdag/heidag met het accent op de samenwerking en communicatie.
- bij specifieke problemen op het gebied van samenwerking en/of communicatie.
- als onderdeel van projecten, bijvoorbeeld bij de invoering van zelfsturende teams of het bevorderen van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid in de organisatie.
- als HRM instrument ten behoeve van kwaliteitsverbetering, waarbij het spel dient als periodieke check op de samenwerking en communicatie.

Meer informatie? mail naar a.m.leever@outlook.com of info@coachkwadraat.nl of kijk op de website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten