Spread the word!

Het delen van de berichten op dagelijksedialogen wordt erg gewaardeerd! Spread the word of dialogue.

maandag 28 april 2014

Dag 118 - Mogelijke resultaten van een World Café dialoog

Zelf gebruik ik het world café als dialoogvorm erg vaak, omdat ik steeds weer zie dat de deelnemers naast boeiende resultaten ook vaak naar huis gaan met een geïnspireerd idee over de dialoog. dat dialoog niet zo maar een gesprek is kwam ook al vaker voorbij, maar wat mag je verwachten als je er mee aan de slag gaat? Weer is het Francis Gastmans die ons verteld wat de mogelijke uitkomsten zijn.

Via een World Café kan je op de drie aspecten van de communicatie resultaten verwachten:
                        
1.  Inhoudelijk = de formele inhoud van de dialoog, het thema dat wordt behandeld via de vraag die op tafel ligt, de focus van het gesprek, daar waar het gesprek om draait. Rond die inhoud kunnen concrete antwoorden worden gevonden en verzameld.
Het is noodzakelijk om duidelijke doelen voorop te stellen. Een World Café is een café maar zonder 'café-praat'. Welke inzichten wil je (helpen) bereiken? Welk type antwoord verwacht je? Hoe moeten de ideeën of tips geformuleerd zijn? Hoe concreet wil je de antwoorden? Wil je behalve afzonderlijke concrete antwoorden ook de onderliggende structuur vinden? Is een gesprek aan de oppervlakte voldoende of wil je een of meerdere onderliggende niveaus ontdekken? Welke verbanden wil je naar boven krijgen? … enz.

Wil men concrete resultaten boeken dan moeten de vraag (het thema) en de opdrachten zeer concreet geformuleerd zijn en moet er materiaal ter beschikking zijn om duidelijk vorm te kunnen geven aan de antwoorden. Het meest belangrijke is het formuleren van 'de vraag waar het werkelijk om gaat'. Er is een rechtstreeks verband tussen het formuleren van het thema via een 'betekenisvolle vraag' en de inhoudelijke resultaten die men bekomt!
De formele inhoud van een dialoog kan ook betrekking hebben op de relaties van de deelnemers (bv. de vraag: Hoe maken we het omgaan met elkaar nog boeiender?). Dan gaat het inhoudelijk over relaties, dan is het onderwerp 'relaties' het inhoudelijke aspect niet het relationele aspect van de dialoog!

2.  Relationeel = dat wat er tussen mensen gebeurt tijdens het World Café, hoe ze zich naar elkaar gedragen, wat het effect is van de samenwerking, hoe ze zich betrokken voelen bij het gebeuren. Maar ook: hoe ze zich voelen tegenover de organisatie, hoe ze zich als deelnemer verhouden tot de organisator van het World Café, hoe ze zich aangesproken en behandeld voelen. Het effect op relationeel vlak kan onrechtstreeks worden gemeten, bv. via: een evaluatieformulier op het einde van het World Café, het vaststellen van de tijd van het napraten, het aantal contacten dat wordt gelegd tijdens de 'vrije' momenten, sfeerindicatoren, de levendigheid van de gesprekken, de mate waarin de deelnemers meewerken en zich houden aan de spelregels, … enz.
Het lijkt niet eenvoudig om concrete resultaten voorop te stellen voor het relationele aspect. Toch is het
nodig ook hier duidelijk te zijn. Met welke blik wil je de mensen het World Café zien verlaten? Welke sfeer wil je in het World Café creëren en hoe ga je die meten? Welke relaties wil je zien veranderen na het World Café en hoe? Hoe wil je de deelnemers zich achteraf verhouden tot de organisatie en/of tot het thema? Op welke manier wil je dat besluiten van de organisatie (als gevolg van een World Café) worden ontvangen en gedragen? … enz.

3. Procesmatig = de manier waarop het proces van het World Café verloopt (het verkennend gesprek, de werkbijeenkomsten ter voorbereiding, het World Café zelf, de evaluatie en de communicatie achteraf), de methodes die worden gebruikt, de opeenvolgende stappen, het effect van de methode op het voeren van een dialoog (i.p.v. te discussiëren), de procedures die worden gevolgd, hoe het gesprek tussen deelnemers verloopt, de manier waarop ze samenwerken, … enz.
Het waarnemen van het proces is belangrijk om het verloop van het World Café naderhand te kunnen evalueren. Met de waarnemingen kan je ook beoordelen of de gebruikte methode op andere momenten nuttig kan zijn en op welke manier ze dan aan de concrete vraag moet worden aangepast.
Je kan ook hier concrete resultaten vooropstellen bij de voorbereiding van een World Café. Zo kan je vooropstellen dat de aanpak er toe moet leiden dat er gedisciplineerd wordt gewerkt, dat iedereen participeert, dat bepaalde vaste groepjes open staan voor andere partners, … enz.
Het resultaat van een World Café is ook af te lezen aan het gedrag van de deelnemers nadien. Hoe wordt er nu samengewerkt? Is er iets veranderd aan de manier waarop problemen worden aangepakt? Hoeveel openheid tonen de deelnemers nu naar elkaar? Worden er andere procedures gevolgd? Welke aspecten van de methode heeft men ingevoerd in het dagelijks werk? Heeft men zin om op deze weg verder te gaan? Wat is de volgende vraag van de deelnemers? … enz.

De komende tijd zal ik meer aspecten van het World Café de revue laten passeren. Morgen heb ik een ontmoeting met oud collega Maaike die ook eerder in het blog ter sprake kwam. geëmigreerd naar Zuid Afrika, daar getrouwd en een prachtige dochter gekregen.We gaan het hebben over dialoog in Zuid Afrika.
Tot morgen weer.

(Bron http://www.lemniscaatmethode.be/Lemniscaat_methode/BIB_files/World_Cafe_Concreet_5.1.pdf)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten