Spread the word!

Het delen van de berichten op dagelijksedialogen wordt erg gewaardeerd! Spread the word of dialogue.

zaterdag 10 mei 2014

Dag 130 - De roep om Dialoog van Tenzin Gyatso

"10 mei 2014 18:45:07  Binnenland DEN HAAG (ANP) - De Dalai Lama is heel voorzichtig positief over de mogelijkheden van een dialoog met China". Dat was de kop van het nieuwsbericht via het ANP. Een van 's werelds grootste voorstanders van de dialoog is momenteel in de lage landen. Op gespannen voet, want "belangrijke" mensen mogen van China niet met hem in gesprek. Wat een wereld!
Ik richt me maar op zijn teksten die me alleen maar meer motiveren om de dialoog zo breed mogelijk uit te blijven dragen.

“Non-violence means dialogue, using our language, the human language. Dialogue means compromise; respecting each other’s rights; in the spirit of reconciliation there is a real solution to conflict and disagreement. There is no hundred percent winner, no hundred percent loser—not that way but half-and-half. That is the practical way, the only way.”

Het leven en werk van de Dalai Lama ademt de geest van liefde en verzoening. Maar Tenzin Gyatso heeft meer vredespijlen op zijn boog. Hij stelt simpel weg dat oorlog uit de tijd is: ‘Innerlijke vrede geeft werkelijke uiterlijke vrede. Eerst is innerlijke ontwapening nodig: het doelbewust reduceren van boosheid, begeerte en jaloezie. Dit leidt tot uiterlijke ontwapening. Oorlog is uit de tijd. In het verleden waren samenlevingen onafhankelijker en had oorlog meer zin. Het verlies van de ander was jouw overwinning. Tegenwoordig is er veel meer wederzijdse afhankelijkheid. De rest van de wereld maakt deel uit van jezelf. Door oorlog kan je niet [meer] bereiken wat je wilt. Dit kan alleen door dialoog in de geest van verzoening. De twintigste eeuw was de eeuw van het bloedvergieten, en de consequenties ervan geven ons nog steeds problemen. De eenentwintigste eeuw zou de eeuw van de dialoog moeten worden.’

"Dit is dan mijn ware religie, mijn eenvoudige geloof.
Er is geen tempel, moskee of kerk, geen complexe filosofie, doctrine of dogma. Ons eigen hart, onze eigen geest is de tempel".

Tenzin Gyatso, Zijne Heiligheid de Veertiende Dalai Lama, kan het zo treffend onder woorden brengen waar het in  de wereld van de levensbeschouwing om draait. Als spiritueel leider van het Tibetaans Boeddhisme spreid Tenzin Gyatso een opmerkelijke openheid ten toon als het gaat om respect voor mensen met andere overtuigingen op zoek naar de dialoog.

In “Geloven in harmonie” beschrijft de Dalai Lama hoe we, ongeacht ons geloof, dichter bij elkaar kunnen komen om in vrede samen te leven. Via zijn persoonlijke vriendschappen en directe contacten met mensen van verschillende geloven heeft de Dalai Lama onderzocht wat de gemeenschappelijke vragen zijn die de grote religies, zoals het Christendom, Jodendom, Islam, Hindoeïsme en Boeddhisme, behandelen.

De Dalai Lama beschrijft de verschillende geloven als de verschillende rivieren die naar dezelfde oceaan gaan, de verschillende talen die nodig zijn om aan te sluiten bij de verschillende mensen. Hiermee gaat hij de verschillen tussen de geloven niet uit de weg, en plaatst ook niet een geloof boven een ander.

Via de interreligieuze dialogen die hij voert komt hij steeds tot dezelfde conclusie: het gaat om mededogen. “Alle morele leringen, ongeacht of ze religieus of niet- religieus zijn, zijn erop gericht deze aangeboren en kostbare kwaliteit te koesteren, te ontwikkelen en te perfectioneren” 
De Dalai Lama verwoordt zijn mededogen op een vergelijkbare manier: “Als iemand me bijvoorbeeld onrechtvaardig behandelt, dien ik – in plaats van woedend te reageren – mezelf af te vragen: 'Uit welk lijden komt deze handeling voort? Wat voor gekwelde geestelijke toestand heeft bezit genomen van degene die zich zo gedraagt? Welke gewoonten en omstandigheden zetten hem ertoe aan zich zo te gedragen'. Het gevolg van het plaatsen van de gebeurtenis – het kwaad dat mij wordt aangedaan – binnen het kader van dergelijke overwegingen, leid ertoe dat je inziet dat de juiste reactie niet wraak is maar mededogen” 

”In human societies there will always be differences of views and interests. But the reality today is that we are all interdependent and have to coexist on this small planet. Therefore, the only sensible and intelligent way of resolving differences and clashes of interest, whether between individuals of nations, is through dialogue. The promotion of a culture of dialogue and nonviolence for the future of mankind is thus an important task of the international community.”
– His Holiness the Dalai Lama, in a speech to the ”Forum 2000” Conference, Prague, Czeck Republic, September 4, 1997



Wat is voor jou mededogen? A domani!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten