Spread the word!

Het delen van de berichten op dagelijksedialogen wordt erg gewaardeerd! Spread the word of dialogue.

donderdag 8 mei 2014

Dag 128 - Dialoog in de Brouwerij

Gisteravond in het sfeervolle restaurant de brouwerij in Vleuten een dialoog gehad over het thema verbinding. De aankondiging was als volgt:

Binnen dialoogontmoetingen staat zeer regelmatig het begrip verbinding op de voorgrond. Verbinding maken, je verbonden voelen in verbinding zijn. Prachtige begrippen natuurlijk, maar wat is verbinding dan? Hoe uit zich dat? Wat mis je als er geen verbinding is? Wat is de meerwaarde van verbinding? 
Een uitdaging voor de deelnemers is om naast in dialoog te gaan over het begrip verbinding, samen ook daadwerkelijk vorm te gaan geven aan verbinden en verbonden blijven. Hoe gaan de deelnemers investeren in verbinding, waardoor deze ook echt diepere lading krijgt? Hoe zou dat zijn als de deelnemers, na de dialoogavond, op welke manier dan ook, blijvend investeren in verbinden en zich verbonden voelen met elkaar.

Er waren 13 deelnemers waarvan sommigen van best ver kwamen. Na een korte inleiding gingen we aan de slag met een world café-dialoog, met de mogelijkheid om een talking stick te gebruiken waar nodig werd geacht en met de open-space mogelijkheid om tussentijds van tafel te wisselen als je daar behoefte aan had.
Meteen was iedereen met elkaar in gesprek en duidelijk was dat het woord verbinding veel verschillende soorten uitleg kreeg,
Wat mij, op de terugrit naar Bennebroek bezig hield was het begrip wederkerigheid. Niet verwonderlijk dat dat woord in een dialoog over verbinding boven kwam. Dialoog wordt opgevat als een open en wederkerig uitwisselingsproces.

Vandaag zocht ik het op en kwam tot de ontdekking dat het woord veel gebruikt wordt, maar sporadisch uitgelegd, zoals bijvoorbeeld zo:
Door iets zelf te geven, zelf te beginnen, verhoog je de kans dat ook daadwerkelijkheid wederkerigheid ontstaat.Wederkerigheid is de onderlinge verplichting binnen een relatie om een gift te beantwoorden met een tegengift. Als de relatie gelijkwaardig is, is er sprake van reciprociteit, terwijl bij ongelijkwaardige wederkerigheid wordt gesproken over redistributie. Hierbij kan de gift macht opleveren, zoals in een patronagesysteem. De termijn waarbinnen de gift beantwoordt moet worden, is afhankelijk van de relatie. 

Bij algemene wederkerigheid tussen verwanten wordt er niet direct een tegenprestatie verwacht, maar wordt er wel solidariteit verwacht zodra dit nodig is. Als de sociale afstand groter wordt, dan wordt het evenwicht belangrijker en de tegenprestatie vrijwel direct verwacht. Deze evenwichtige wederkerigheid kan veranderen in negatieve wederkerigheid bij vreemdelingen en vijanden waarbij men probeert om een gift te verkrijgen zonder hier een tegengift tegenover te stellen.

Het duurde veel te kort. iets waar ik vaker mee worstel. Zit je net lekker in de flow, gaat de wekker. Ik droom van een drie-daagse dialoog. Misschien een idee voor de toekomst. Verbindingen zijn zichtbaar gemaakt, worden verstevigd en bestendigd. daar vertrouw ik op. Mooie avond!
Ik had vlak voor de afsluiting een paar mooie momenten met Joop Kools, Niels Schuddeboo­m en Hans een mooie beschouwing over het begrip wederkerigheid. Helaas vloog de tijd om en kwamen we tot de conclusie dat het begrip nader onderzoek behoeft. We gaan afspreken. Ik ben weer een paar prachtige contacten rijker die ik zeker op termijn ga ontmoeten. Zonder iedereen te benoemen, bij deze mijn dank voor een inspirerende avond. A domani!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten