Een element dat van belang is in de Dialoog is het element intentie of bedoeling. Dialogen worden gevoerd met alle mogelijke soorten intenties en dat is op zich prima. Het is van belang dát er intenties zijn om de Dialoog te voeren en dat er open gesproken wordt over die intenties.
De intenties om een Dialoog te voeren kunnen bijvoorbeeld liggen op het vlak van persoonlijke of professionele verdieping van de deelnemers, het verbeteren van de communicatie tussen de deelnemers, het samenwerken aan een project, het ontwikkelen van een strategie, veranderings- en verbeteringstrajecten of gewoon omdat mensen ervan houden om met elkaar in een open gesprek te zijn. Soms is er een combinatie van verschillende intenties aan de orde.
De intenties zeggen iets over de betrokkenheid van de deelnemers bij de Dialoog en bij wat er in de Dialoog aan de orde komt. Kenmerkend voor een dialoog is dat er gesproken wordt vanuit levende betrokkenheid bij het onderwerp van de dialoog. Dat kan heel goed een inhoudelijk thema zijn, maar het is nooit een agenda die moet worden afgewerkt. Voor het afwerken van een agenda is een dialoog niet zo’n goed middel.
Zonder heldere intentie is de betrokkenheid wankel en is het risico groot dat deelnemers gaan afhaken als het ze niet bevalt. Intenties geven de mogelijkheid om te sturen in een Dialoog, ze geven een houvast, een
referentiekader in een proces dat verder open en soms onzeker is. Intenties geven een mogelijkheid om te toetsen of we nog op de goede weg zijn met elkaar. Intenties kunnen aan verandering onderhevig zijn. Dat is een natuurlijk proces en daar is niets op tegen. Belangrijk is erover te blijven communiceren.
Intenties van groepsleden hoeven niet altijd helemaal samen te vallen. Zelfs in dit opzicht is er een zekere ruimte voor verschillen. Maar het is noodzakelijk dat er ook gedeelde intenties zijn, die van werkelijk belang zijn voor de groepsleden. Zonder zulke gedeelde intenties is er geen basis om een Dialoog te voeren met elkaar. Daarom is het zaak in het begin van een Dialooggroep uitvoerig aandacht te besteden aan het thema intenties.
Daarbij zijn in ieder geval twee zaken aan de orde. In de eerste plaats zijn dat de intenties met betrekking tot het ‘waartoe?’ van deze groep: waartoe willen we een dialoog voeren? Wat beogen we ermee? Je zou dit het resultaatgerichte aspect van de intentie kunnen noemen. In een dialooggroep is het belangrijk is dat er een combinatie is van helderheid met betrekking tot het ‘waartoe’ enerzijds en anderzijds ruimte en openheid voor de groep om daarin zelf zijn eigen weg te vinden.
In de tweede plaats hebben de intenties betrekking op het ‘hoe?’ van deze Dialooggroep. Dat zijn de intenties aangaande het Dialoogproces. Hoe vaak komen we bij elkaar? Hoe structureren onze bijeenkomsten? Hoe willen we omgaan met het leiderschap in deze groep? Hoe willen we met elkaar spreken en naar elkaar luisteren? Hoe willen we met verschillen omgaan? Welke hulpmiddelen willen we gebruiken? Hoe is de verhouding tussen proces en resultaat? Enzovoort.
Het is waarschijnlijk ten overvloede te zeggen dat intenties niet kunnen worden opgelegd. Soms worden deelnemers uitgenodigd voor een Dialoog, en zegt de uitnodigende partij erbij wat zijn intenties zijn voor de Dialoog. Dat is prima, hoewel niet zonder risico. Want daarmee ben je niet klaar met de intenties. De Dialoogbegeleider zal evengoed het onderwerp ‘intenties’ aan de orde moeten stellen in het begin van de Dialooggroep. Alleen dan kan worden vastgesteld of de intenties werkelijk gedeeld worden door de groep en zo een draagvlak vormen voor het proces van de groep. Het risico is dat er in zo’n situatie te gemakkelijk ‘ja’ wordt gezegd tegen de intentie van de uitnodigende partij. Meestal is het in een later stadium alsnog nodig terug te komen op het gesprek over intenties. Als er tenminste een later stadium volgt.
Groepen zonder heldere intenties kunnen soms ook snel uiteenvallen. Niet alle groepen zullen een resultaatgerichte intentie hebben. Sommige Dialooggroepen komen bij elkaar uit liefde voor de Dialoog. Maar in de praktijk hebben meer dan 90% van de Dialoogroepen wel resultaatgerichte intenties, op welk vlak dan ook. Helderheid over die intenties komt de kwaliteit ten goede. 100% van de Dialooggroepen hebben procesintenties en ook daarbij is openheid en helderheid erover van groot belang.
(Bron: pro-four.nl )
Geen opmerkingen:
Een reactie posten