Spread the word!

Het delen van de berichten op dagelijksedialogen wordt erg gewaardeerd! Spread the word of dialogue.

vrijdag 28 februari 2014

Speelse dialogen: betekenisgeving door samenspel

Spelenderwijs met dialoog aan de slag kan. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de spelvormen aangeboden door www.menskenjezelf.nl, Thymia, filosofische praktijk voor levenskunst en creatieve ontwikkeling

"Door te spelen ontstaat ruimte voor verwondering en waardering…,en dat is basis voor de kunst aan het leven betekenis te geven en zich van binnenuit te ontwikkelen!"

De spelvormen van Mens, ken je Zelf! dragen ertoe bij dat mensen ten behoeve van persoonlijke en professionele groei spelend leren. Dit begint met de spelsituatie zelf – de uitnodigende kracht van het samen spelen. Hierover schreef de cultuurfilosoof en historicus Huizinga een magistraal werk de homo ludens. Het spel markeert een ruimte en een tijd van spelend samen-zijn. Een speelruimte om te worden wie je bent, zoals de filosoof Nietzsche levenskunst omschrijft!

Naast de spelvorm vormt de dialoog het hart van Mens, ken je Zelf! Door ontmoeting en dialoog tussen spelers is er gedurende het samenspel zowel ernst als lichtvoetigheid. De dialoog houdt de ruimte open door middel van spelregels van wederkerigheid, respect, authenticiteit, verantwoordelijkheid en aanspreekbaar zijn.
Een belangrijk ingrediënt van de combinatie van spel- en dialoogvormen is de ontmoeting met medespelers en het beoefenen van de dialoog. De kracht van de dialoog is het open houden van het speelveld voor een meerstemmige waarheidsvinding. Dialoog ontstaat door inter-esse – letterlijk tussen-zijn – door het luisteren naar de ander en het beluisteren van verschillende stemmen in zich zelf. Door de ander met vragen te helpen bij diens waarheid te komen en door het vinden van een eigen antwoord.

De kunst van betekenisgeving 
Meerstemmig met hoofd en hart, hand en oog.
Het samen zijn in de sfeer van een speelse dialoog cultiveert waarden van respect en openheid, nabijheid en vertrouwen, authenticiteit en een onderzoekende houding. Het beoefenen van spel- en dialoogvormen maakt het gemoed vrij. Het draagt ertoe bij dat de mens zich vrijelijk  kan bewegen tussen de uitersten van beheersing en controle aan de ene kant en van overgave aan de willekeur van impulsen en driften aan de andere kant. Zo helpt het spel  reflectieruimte vergoten en handelingsrepertoire verruimen. In de ruimte van de dialoog kunnen spelers een symbolische werkelijkheid met elkaar te delen.

Filosofen hebben verschillende gebieden in de mens beschreven, die een typische menselijke omgang met elkaar mogelijk maken. Waar het overleven in de natuur animale reacties van vechten of vluchten oproept, daar hebben mensen met elkaar een symbolische ordening gecreëerd hoe langs de weg van ontmoeting, afstemming en dialoog met angst en gevaar, begeerte en agressie op menselijke wijze om te gaan. Deze weg wordt geopend door de kracht van het hoofd en de wijsheid van het hart – met de kracht van het oog door vanuit verschillende gezichtspunten te kijken; en met de kracht van de hand door niet alleen primair impulsief en driftmatig te reageren maar door menselijk te handelen.

Dialoog workshops
Thymia organiseert workshops waarin de speeltafel Wat is de Kwestie? – Wat is de Questie!© aan deelnemers een structuur biedt voor het voeren van een creatieve dialoog. Een taal van de ziel ontstaat, wanneer mensen zich laten aanspreken en zich authentiek uitspreken vanuit gevoel en intuïtie, met verbeelding.
Een goede dialoog ontstaat niet vanzelf. Het deelnemen aan workshops is tegelijk een oefening in de kunst van de dialoog. De dialoog vraagt om een gespreksleider die een sfeer van vertrouwen en nabijheid, openheid en respect kan faciliteren. Een dialogische sfeer kenmerkt zich doordat het gesprek vertraagt en oplossingen worden uitgesteld. Door een stilte waarin er respectvol naar het eigen gevoel en naar stemmen en gezichtspunten van anderen wordt geluisterd. En door het beluisterde in passende woorden en beelden te kunnen vatten. De kunst van het begeleiden van spel en dialoog is te leren.

Wat is de Questie? – een creatieve dialoogtafel

Wat is de Kwestie? – Wat is de Questie! is een creatieve dialoogvorm rondom een beschilderde Speeltafel of met een Speeltafelkleed. De spelvorm Wat is de Kwestie? – Wat is de Questie! faciliteert een gemeenschappelijk onderzoek van kwesties die mensen individueel of gemeenschappelijk bezig houden. De creatieve dialoog vraagt van deelnemers zich open te stellen voor beelden op de Speeltafel en deze symbolische wegwijzers eigen te maken op een reis van binnen naar buiten.


Het Existentiespel een dialogische spelvorm -sensitiviteit en taal ontwikkelen over moreel handelen
Het Existentiespel, Volg je Weg! is een dialogische spelvorm voor het voeren van een morele dialoog. Het doel is sensitiviteit en taal te ontwikkelen om morele aspecten van het handelen met elkaar te onderzoeken.
In het Existentiespel zijn onderdelen van Mens, ken je Zelf en Wat is de Kwestie? – Wat is de Questie! gecombineerd.

Doel van het spel
In toenemende mate hebben professionals te maken met normatieve aspecten van professioneel handelen. Normatieve professionalisering wil zeggen dat professionals leren morele aspecten te hanteren in het handelen. Dat is een complexe zaak gezien de vele belangen en partijen die meespelen in het krachtenveld van organisaties.

Het is mogelijk om een doos te kopen, en met behulp van de speelwijzer te ´proeven´ aan het spel en dit in eigen kring eens uit te proberen. De meest ideale vorm is om  voor of na de aanschaf van een spel, een huiskamer workshop aan te vragen, om vanuit die ervaring het spel zelf nog beter te begrijpen en het te kunnen begeleiden. Met name de ‘kleinere spel en dialoogvormen’ lenen zich daartoe, zoals het Quintessence spel, het Gnosisspel, het Pythiaspel en het Heldenspel. Voor de uitgebreidere en complexere vormen zoals het Droomspel, Wat is de kwestie? en het Levensvisiespel is het raadzaam eerst een workshop(cyclus) te volgen.

Meer info vindt  je op (en is ook Bron):
 Mens, ken je Zelf.
 Thymia, filosofische praktijk voor levenskunst en creatieve ontwikkeling
 Middenstraat 71 - 1381 XB WEESP
 t: (+31) 0294-481312 - m: (+31) 06 12 601 349
 e: info@menskenjezelf.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten