Spread the word!

Het delen van de berichten op dagelijksedialogen wordt erg gewaardeerd! Spread the word of dialogue.

dinsdag 25 februari 2014

De Talking stick als magische vertrager

Allereerst dank voor het intensief bezoeken van dit blog. Reeds de 4000 pagevieuws overschreden. Mocht er behoefte zijn aan verdieping t.a.v. een bepaald facet van dialoog dan hoor ik dat graag. Op verzoek van meerderen plan ik rond eind mei weer een twee-daagse training tot dialoogbegeleider. Ik houd jullie op de hoogte. Nu eerst een blog over de magische werking van een stokje.

De talking-stick is al eeuwen lang door vele Indiaanse stammen als slechts een middel voor onpartijdig verhoor gebruikt. De talking-stick werd gewoonlijk in Raad cirkels gebruikt om te duiden wie het recht had te spreken. Wanneer er zich serieuze kwesties voor de Raad aandiende, nam de leidende oudere de talking-stick en startte de Dialoog. Als hij dan klaar was met wat hij wilde zeggen bood hij de talking-stick aan en om het even wie dan wenste na hem te spreken kon de talking-stick nemen. Op deze manier werd de stok van een individu tot een andere voorbijgegaan tot iedereen die wenste te spreken dit had gedaan. De stok werd daarna terug gegeven aan de leidende oudere om de goede orde te bewaken. Zo ook gingen de
Indianen bijvoorbeeld pas op bizonjacht nadat ze al hun twijfels in een kring in de TIPI (tent) met elkaar hadden gedeeld: hoe groot is het gebied? Hoe gedragen we ons in het gebied van de bizon? Kan ik op jou,
kun jij op mij rekenen? Wat zijn jouw en mijn sterke en zwakke punten? Dan pas ben je immers sterk als team, dan pas kun je met gerust hart en krachtig gemoed de uitdaging aangaan. Sommige stammen gebruikten een talking feather (praat veer) in plaats van een talking stick. Andere stammen gebruikte een vredespijp, een ‘Wampum’ riem, een heilige schaal of sommige andere voorwerpen waardoor zij konden duiden wie het recht van spreken had. Wat dan ook het voorwerp is, het draagt respect voor vrijheid van meningsuiting en verzekert de spreker dat hij of zij de vrijheid en macht heeft te zeggen wat in zijn of haar hart leeft, zonder angst van represaille of vernedering. Om het even wie de talking-stick in zijn of haar handen heeft, heeft de heilige macht van woorden. Enkel hij of zij kan spreken terwijl hij de stok vasthoudt; de andere raadsleden moeten stil blijven. De orginele talking stick is voorzien van verschillende attributen met verschillende betekenissen. De adelaar veer die aan de talking stick geknoopt is geeft aan hem de
Sitting Bull
moed en wijsheid om eerlijk en wijs te spreken. Het konijn bont op het einde van de stok herinnert hem die zijn woorden van zijn hart komen en dienen zacht en warm te zijn. De blauwe steen zal hem dat herinneren dat de Geweldige Geest het bericht van zijn hart evenals de woorden hoort die hij spreekt. De schaal, regenboogkleurig en altijd veranderend, herinnert hem dat alle creaties veranderen: de dagen, de seizoenen, de jaren en mensen en toestanden veranderen ook. De vier kleuren van de kralen: geel voor de zonsopgang (oosten), rood voor de zonsondergang (westen), wit voor de sneeuw (noorden) en zwart voor de aarde (zuiden); zijn symbolisch voor de machten van het heelal welke hij in zijn handen heeft om zo te spreken wat in zijn hart is. Gehecht aan de stok zijn draden van haar van de geweldige buffel. Hij die spreekt zal dit doen met de macht en kracht van dit geweldige dier. Volgens de Indianen dient de spreker echter niet te vergeten dat hij binnen zichzelf een heilige vonk van de Geweldige Geest draagt en dat hij daarom ook heilig is. Indien de spreker voelt dat hij de talking-stick niet kan eren met zijn woorden, hij dient af te zien van spreken zodat hij zichzelf niet belachelijk maakt. Wanneer hij weer opnieuw in controle is van zijn woorden, zal hem de talking-stick teruggegeven worden.

In zijn boek ‘The 8th Habit” schreef Stephen Covey een hoofdstuk genaamd ‘Blending Voices’, waarin hij vertelt over the Indian Talking Stick en hoe het gebruik ervan door de oorspronkelijke Indianen werd geleerd aan de oprichters van de Verenigde Staten.
Talking Sticks worden nog steeds gebruikt door inheemse volkeren in Noord-Amerika om problemen op te lossen. Het is een zeer efficiënte manier om hindernissen uit de weg te ruimen en mensen toe te staan zich met volledige vrijheid uit te drukken. Om deze reden, wordt het meer en meer populair in de hedendaagse maatschappij. Stephen Covey noemt het “the most powerfull communication idea and technique I have ever found.” Volgens hem is de Indian Talking Stick een goed hulpmiddel in de maatschappij waarin wij leven; een egocentrische maatschappij; een "ik-ik-ik cultuur". Mensen leren niet om naar elkaar te luisteren. Hoe vaak is er niet een verborgen agenda tijdens vergaderingen? Hoe vaak is het niet dat meningsverschillen binnen het bedrijf de voortgang verstoren? Hoe zou het zijn om dat snel te doorbreken?


Covey houdt ervan om Talking Sticks te gebruiken in vergaderingen waarbij de persoon die de Talking Stick vasthoudt de enige persoon is die mag spreken tot hij of zij zich begrepen voelt. Wanneer degene die in bezit is van de Talking Stick zich volledig begrepen voelt, dan en alleen dan, wordt de Talking Stick aan de volgende persoon doorgegeven. Hij zegt: "Dit leidt tot een ongelooflijk begrip en een synergy onder het team. Elk bedrijf zou er goed aan doen om een Talking Stick te hebben!"
     
Het gaat om het concept dat de persoon die spreekt, zich begrepen dient te voelen alvorens de Talking Stick wordt doorgegeven. "Wat gebeurt, is dat de energie van de groep van negatief naar positief wordt omgezet, van verdedigend naar creatief, en het zorgt voor derde alternatieve oplossingen die beter zijn dan wat iedereen aanvankelijk voorstelde ", zegt Covey. Het begrepen voelen door elkaar is therapeutisch en helend en deelnemers staan daardoor open voor het oplossen van het probleem.

De Indian Talking Stick heeft nut als de volgende regels worden nageleefd.
 1.Alle partijen zijn bereid om tot een oplossing te komen. De wil om uit een probleem te geraken moet voor iedereen aanwezig zijn.
2.Diegene die de Talking Stick vasthoudt, is de enige die spreekt. Hij mag de stick vasthouden zolang hij wil.
3.Diegene die geen Talking Stick vasthoudt,  zwijgt en luistert aandachtig en met empathie. Hij mag wel een vraag stellen om te kijken of hij het wel goed begrijpt.
4.Zodra de spreker zijn mening, stelling heeft uitgesproken, kiest hij iemand uit de groep die zijn mening in zijn eigen woorden herhaalt tot tevredenheid van de voorgaande spreker. Enkel op deze manier kan de spreker zich 'begrepen' voelen.
5.Zodra de spreker zich begrepen voelt, geeft hij de stok door.
6.De volgende spreker mag niet in herhaling vallen. De vorige stelling, mening mag dus niet herhaald worden.

Je kunt de talking stick ook eigentijds maken door middel van een marker, een potlood of iets dergelijks, maar mijn ervaring is dat wanneer er iemand werk heeft gemaakt van het creëren van de talking stick deze als waardevoller wordt ervaren.
Door iedereen de kans te geven te spreken en door alle andere partijen te verplichten om aandachtig te luisteren, is de kans vele malen groter om tot een akkoord te komen. Zo niet dan toch ten minste tot wederzijds begrip en respect. Een belangrijke stap op weg naar meer Dialoog!

 (Bron: dialooggroep.nl en werkxyz.nl ) Een Talking Stick kopen kan op http://www.talking-stick.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten