Spread the word!

Het delen van de berichten op dagelijksedialogen wordt erg gewaardeerd! Spread the word of dialogue.

maandag 10 februari 2014

Het magische midden in de dialoog

Francis Gastmans had jaren geleden een prachtige website dialoguelearningcentre.be vol met artikelen over dialoog. Deze website heeft hij inmiddels veranderd in http://lemniscaatmethode.com/, maar staat nog steeds bol van de interessante artikelen. Zo ook dit artikel van Hoe leg ik het in het midden? dat ik vrij vertaald heb naar deze blog. Het midden is een boeiende plek in de dialoog. Alleen al vanwege het feit dat veel dialogen in een cirkel gevoerd worden heeft het midden een magische plek, daar waar alles samen komt. Het midden, een heilige en veilige plek om iets neer te leggen.

Soms is het belangrijk het is om de zaken tijdens een dialoog ‘in het midden’ te leggen`. Betrek daardoor alles wat er gebeurt minder onmiddellijk op jou, en vooral, neem je het minder persoonlijk op. Draag goed zorg voor jezelf door minder op je schouders (en op je hart) te nemen. De andere kant van de actie is: je leert zaken in het midden te leggen. Het is nuttig om jouw aandeel in de communicatie te zien. Je maakt het allemaal makkelijker indien je jouw boodschap ‘in het midden’ legt, letterlijk, en niet recht op de ander(en) afvuurt. Je hoeft het niet op de eerste plaats voor de ander te doen. Je boekt er gewoon vaak betere resultaten mee! - Francis Gastmans


Wanneer leg je best je zaken in het midden?
Indien je de kans om gehoord en begrepen te worden, wilt vergroten.
Indien je minder ruzie wilt maken
Wanneer je een groeiende spanning wilt voorkomen of verminderen.
Wanneer je uitdrukkelijk respect wilt tonen voor de ander.
Wanneer je aandacht vraagt voor een moeilijke beslissing.
Wanneer je iemand coacht.
Wanneer je de participatieve houding van de betrokkenen wilt doen toenemen.
Wanneer je met sociale gesprekspartners aan tafel zit.

In het midden leggen, vergt een flinke inspanning. Wat is jouw winst?
Je wordt beter gehoord (want men voelt dat er ruimte is om te reageren of niet).
Je scoort vertrouwen bij de ander (want je komt niet bedreigend over).
Je haalt een eerste stap vooruit wanneer de ander rustig de zaken opneemt die je in het midden legt.
Je verkleint de weerstand bij de ander (omdat hij weerstand mag tonen indien hij dat wil).
Je ontvangt respect (want je toont respect voor de ander).
Je geeft enkel energie aan zaken die iets opleveren en je houdt energie voor aangename zaken.


In het midden leggen, vergt een flinke inspanning. Wat is jouw winst? Hoe doe je het, in het midden leggen? Waar let je dan best op?
Wat zijn de nodige vaardigheden?
Visualiseer het punt in het midden. Net zoals bij het in het midden laten liggen, is het handig om je een lege plek voor te stellen tussen jou en de ander. Die plek is er wel degelijk, letterlijk.

• Soms is het erg handig om een leeg blad in het midden te leggen. Op deze manier heb je de plek zichtbaar gemaakt. Leg b.v. een groot tekenblad in het midden waar we samen op kunnen schrijven.

Kijk eerst naar de ander maar kijk dan naar het midden. Het is nodig om contact te maken met de ander om in te schatten hoe de relatie op dat ogenblik voor jou aanvoelt. Door naar de ander de kijken nodig je de ander uit. Daarna spreek je tegen het midden. Om vervolgens weer naar de ander te kijken. Je kan tegelijk met een handbeweging aangeven dat je iets in het midden legt. Dan is het voor de ander duidelijk dat je iets in het midden legt en niet in het midden werpt!

Toon dat er ruimte is om datgene wat je in jet midden legt al of niet op te nemen. De toon waarop je spreekt en je gelaatsuitdrukking is van belang. Je non-verbale communicatie zal voor de ander aangeven hoeveel ruimte je laat. Aangezien je niet rechtstreeks je non-verbale uitingen controleert, is het nodig om je gevoelens goed waar te nemen. Wees eerlijk met jezelf over de mate waarin de ander al of niet datgene wat jij in het midden legt, op zijn manier mag opnemen of zelfs laten liggen.

Aanvaard dat de ander mag beslissen wat hij er mee doet. Dit is vaak de moeilijkste vaardigheid. Wanneer we iets zeggen, willen we dat er naar ons wordt geluisterd. Toch? Wanneer we iets vragen, willen we dat er een antwoord volgt. Toch? Hoe moeilijk is het niet om te aanvaarden dat de ander het recht heeft om te zwijgen, om niet te reageren, om niet op onze vraag in te gaan en dit niet te verantwoorden … zonder dat we ons daarover kwaad maken? Zou jij niet zelf graag over dat recht beschikken? Wel, je beschik er over en je kan de ander er ook laten over beschikken.

Erken dat de ander een belang heeft om te verdedigen. Dit lijkt eenvoudig en vanzelfsprekend. Onze reacties tonen echter dat het vaak moeilijk is om het belang van de ander te erkennen als een volwaardig belang. Dit staat los van het feit of we het er mee eens zijn of niet. Het belang erkennen gebeurt in het midden! Daarna volgt of en in welke mate we het er mee eens zijn. We kunnen het belang immers gewoon erkennen en in het midden laten. We negeren het niet. We geven aan dat we het gehoord of gezien hebben (= erkennen en bevestigen) en dat we er verder niets mee doen (= zonder er een oordeel over te geven of zonder het misprijzend weg te wuiven!).
samen het resultaat kunt halen zoals dat zou zijn indien men je gelijk zou hebben gegeven. Stel jezelf de vraag: “Wil ik horen “Je hebt gelijk.” of wil ik hoe dan ook een goede oplossing?” Met de focus op het resultaat of op de oplossing hoef je niet zo nodig de focus te leggen op de vraag wie er gelijk heeft.



Ga niet voor het gelijk. Ga voor het resultaat wanneer je je gelijk zou halen. Dat kan best zonder dat men jou gelijk geeft. Wie zegt dit? Ja, ik beken, ik heb het daar moeilijk mee. Wanneer ik meen dat ik gelijk heb, neig ik me in te spannen om mijn gelijk te halen. Dat is niet verstandig. Nog onverstandiger is het wanneer ik me inzet om te bewijzen dat de ander geen gelijk heeft. Het is veel efficiƫnter om te kijken hoe je


De gulden middenweg is geen compromis. Bij een compromis worden zwart en wit met elkaar vermengd. Een compromis is grijs; het onderscheid tussen zwart en wit gaat verloren. De gulden middenweg is verbonden met zowel zwart als wit, zonder zelf zwart of wit te zijn. Het is een autonome tussenweg. Als je kiest voor de gulden middenweg, dan houd je rekening met zowel het zwarte als het witte standpunt, terwijl je positie neutraal (goud) blijft. 
Het voordeel van de gulden middenweg kiezen is dat het onderscheid duidelijk aanwezig blijft. Je inzicht wordt niet door (zwarte of witte) invloeden vertroebeld. Toch combineer je het beste van twee werelden: Het goud ligt in het midden. Als je de gulden middenweg kiest, kies je dus zowel voor beiden als voor geen van beiden. Dat is de wijsheid van yin en yang en van (non)dualiteit en dat is dialoog (voor mij :-))

Geen opmerkingen:

Een reactie posten