Spread the word!

Het delen van de berichten op dagelijksedialogen wordt erg gewaardeerd! Spread the word of dialogue.

dinsdag 7 januari 2014

Nederigheid als grondslag voor een dialoog.

Dit artikel heb ik al eerder gepost op een ander blog, maar ik train op dinsdagavond een dameshandbalteam dus bloggen is wat lastiger en wil dit stuk toch graag ook delen met de nieuwe lezers. Voor wie hem al kent kan het een waardevolle herinnering zijn. Ook wil ik vast bedanken @marliesdevet, @hettyoostijen, @maaikenkweklasen,@mariannecvandraanen, @cheriecrins-rijk en @joostburger voor hun toezegging mij te willen ontmoeten voor een dialoog dit jaar. Ik kijk er naar uit.

Een van de valkuilen tijdens een dialoog is dat er op een moment toch een discussie ontstaat. Een moment dat de verschillende visies of perspectieven een reactie van veroordeling oproept, waarbij de ander zich geroepen voelt om zijn of haar visie te gaan verdedigen. Wat kan helpen dit moment te voorkomen is het aannemen van een houding van nederigheid bij de deelnemers aan de dialoog.
being-humbleNederigheid is een eigenschap die er voor zorgt dat een dialoog de kans krijgt zich te ontwikkelen op weg naar verdieping en begrip. Nederigheid is bij mensen een houding of eigenschap die zich kenmerkt door weinig voor zichzelf te eisen en zichzelf niet op de voorgrond te plaatsen, en afkeer van gebruik van macht of aanvaarden, laat staan opeisen, van eer. Nederigheid is niet te combineren met egoïsme of egocentrisme. Nederigheid dient niet verward te worden met gebrek aan zelfwaardering of onderdanigheid.
Die nederige houding is meer dan ooit nodig om impact te krijgen. Want ze zal anderen aanzetten om met veel energie initiatieven te nemen. Hoe kan je zo’n nederige houding aannemen? Door oprecht gemeend “dank je “ te zeggen, door je woorden en daden te laten overeenstemmen, door bereidheid te tonen om bij te leren, door na een geschil als eerste de stap te zetten tot verzoening, door niet dadelijk uit je slof te schieten als iemand een fout maakt, maar eerst te zeggen dat missen menselijk is, door te aanvaarden dat iemand anders misschien een beter idee of visie heeft dan jij, door de tijd te nemen om te luisteren.
Nederigheid doet ons op de eerste plaats onze eigen fouten en stommiteiten erkennen. Dan hebben we de juiste gesteldheid om begrip te hebben voor andermans gebreken en zijn we in staat hen met succes te helpen. In die gesteldheid zullen we ook van hen kunnen houden, met hun tekortkomingen. Nederigheid, sterk verwant aan bescheidenheid, is het tegenovergestelde van hoogmoed of arrogantie.
Maar nederigheid moet altijd samengaan met gezonde stoutmoedigheid. "Met de stoutmoedigheid alleen, loopt men het risico de andere te verpletteren, met de nederigheid alleen, loopt men het risico helemaal niets te doen.” (Dennis Gira). Stoutmoedigheid staat dan voor speels kritisch zijn naar jezelf en de ander, van platgetrapte paden af durven stappen, durven verkennen wat je niet kent, kinderlijk nieuwsgierig zijn, avontuurlijk durven zijn, ondernemend en vrijmoedig. Nederigheid gebruiken we dan als Linda Kohanov het zegt; als de moed om te voelen, de wil om kwetsbaar te zijn en de wijsheid van alle levende wezens te aanvaarden.
Nelson Mandele zei het treffend wanneer hij over leiderschap sprak;" Wees nederig en deel de eer. U bent als leider ook maar een mens. Fouten maken hoort er dus bij. Belangrijk is die fouten te erkennen. Zo laat u niet alleen uw menselijke kant zien, maar kweekt u ook meer vertrouwen. 'Nederigheid trekt aan en inspireert. Arrogantie doet dat niet.' Deel ook de eer met de mensen die voor u werken, anders raakt u na verloop van tijd hun steun kwijt"
Of zoals Sister Chan Khong (1938) vredesactiviste tijdens de Vietnamoorlog zei;"Kijk dieper door te mediteren. Meditatie leert je nederig te zijn over je waarnemingen. Om dieper te kijken. Dieper te kijken naar dingen zodat we hun werkelijkheid dichter kunnen benaderen. We moeten niet al te zeker zijn van onze kennis. Als je nederig en open bent leer je elke dag iets nieuws".
Nederigheid is een houding die je helpt alles en anderen als gelijkwaardig te zien en dat is waar een dialoog op leeft. Zoals Eckhart Tolle zegt;" In wezen ben je niet beter of minder dan iemand anders. Uit dat inzicht komen echt zelfrespect en echte nederigheid voort".
Nederheid is de grondslag van alle deugden en van de dialoog.
Ken Blanchard zegt;" Nederigheid betekent niet dat je minder over jezelf denkt, maar minder aan jezelf. En dat kun je ervaren tijdens een dialoog op het moment dat je zo diep betrokken bent bij wat de ander probeer te vertellen, dat je minder aandacht hebt voor dat gebabbel in je hoofd.
humilityis9

2 opmerkingen:

  1. Joop's blog triggert de dialogen die ik voer met mijzelf - en met anderen - die ik dan weer even laat rusten, maar die altijd weer terugkomen en ontwikkelen.

    Nederigheid, luisteren en aannemen (begrijpen) wat de ander zegt en bedoelt. Dit gaat, volgens mij, ook samen met geloof in dat de mens in de kern 'goed' is.

    Wonend in Mandela's jonge democatie Zuid Afrika, waar de roest van de rassenclassificatie zich er niet zo makkelijk af laat poetsen, getrouwd met een Zuid Afrikaan en het hebben van een dochtertje met een caramelkleurig huidje, worden mijn vaardigheden om een open dialoog te voeren, dagelijks op de proef gesteld. En ik voel mij daarbij vaak onbegrepen...

    Soms vraag ik mij desperaat af: hoe kan ík mijzelf openstellen, nederigheid tonen, fouten erkennen, vertrouwen kweken, als ik bij mijn eerste voet over de drempel al in het hokje : ‘blank’ (= RIJK, opgeleid, verwend, lui, ontheemd, autoritair etc.) wordt gestopt? De alarmbellen van weerstand galmen regelmatig door mijn lijf... Als ik niet uitkijk, verlies ik mijn goede intenties aan onzekerheid.

    Het is eigenlijk een constant gekibbel tussen mijn id (instinkt), super-ego (moraliteit) en ego (realiteit).

    Ik denk, dat de samenleving in Zuid Afrika schreeuwt om dialoog. De verschillende culturen (er zijn alleen al 11 officiele nationale talen) vragen allen om aandacht en respect.

    Als ik denk aan het dialoog dan gaan mijn vragen gaan ook over tolerantie. Wat is die ruimte precies van aandacht en respect voor de ander en waar houdt die op? Waar verdien ík weer ruimte en respect?

    Begrijp mij niet verkeerd, ik ben een groot aanhanger van het dialoog. Ik heb meerdere malen de ontspanning, het begrip en de verrijking ervaren na een écht dialoog met iemand. Het brengt een relatie op een nieuw (wellicht hoger) niveau, het werkt helend en verzoenend.

    Er zijn zoveel gedachten en voorbeelden uit mijn leven die ik zou willen vertellen, naar aanleiding van de 7 artikelen van Joops blog. Ik heb me daarom voorgenomen om weer meer te gaan schrijven op mijn blog:

    http://proteusdaughter.wordpress.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi stuk Maaike. Ik kijk nu nog meer uit naar onze ontmoeting en ook naar meer verhalen op je blog. Groetjes Joop

    BeantwoordenVerwijderen