Roberto Assagioli |
Waarom deze inleiding? In een Dialoog komt er ruimte in ons denken om toegang te krijgen voor het transpersoonlijke, van waaruit we ineens dingen kunnen weten en zeggen waar we soms zelf verbaasd over zijn. Sommige noemen dit stilzwijgende kennis, maar ook hier is weer enige verduidelijking op zijn plaats. Wat is dan die stilzwijgende kennis?
Michel Polanyi |
In mijn trainingen besteed ik veel aandacht aan ons referentiekader (wat gevuld is met die stilzwijgende kennis met een kleine k). Ik stel me voor dat dit een soort bol is waar onze zintuigen signalen opvangen en aan de hand van eerder reacties, ervaringen, veronderstellingen en aannames daarop reageert. Dat referentiekader heeft invloed op hoe we luisteren, voelen, ruiken en kijken(naar onze gedachten en de ander), maar ook op hoe we naar onszelf kijken, bezig zijn met de exitentieële levensvragen, hoe we reageren en omgaan met intuïtie, ingevingen en nog veel meer. Een soort van gevangen zijn in ons verleden. Krijgen we het in een Dialoog voor elkaar om onze gedachten (voortgebracht uit ons referentiekader) minder aandacht te geven en in stilte waar te nemen wat zich aandient, dan ontstaat de mogelijkheid dat de stilzwijgende Kennis (de wolk in de tekening) door ons referentiekader naar buitenkomt, vaak in de vorm van een inzicht, goed idee, dieper begrip, etc.
De kracht is dan volgens mij om te begrijpen dat dit inzicht, goed idee, dieper begrip niet van jou is, iets waar je een complimentje voor moet krijgen. Voor een goed idee doe je niks, dat overkomt je en zo geldt dat ook voor een dieper inzicht. Doen de andere deelnemers ook wat binnen hun vermogen ligt om het reactieve van het referentiekader te temperen, dan kun je je voorstellen dat er een Dialoog met een grote D tevoorschijn komt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten