Spread the word!

Het delen van de berichten op dagelijksedialogen wordt erg gewaardeerd! Spread the word of dialogue.

vrijdag 28 maart 2014

"Testcase verbinding"

Het creëren van een gemeenschappelijke taal is van groot belang. Al te vaak wordt aan een bepaald woord dezelfde betekenis toegedicht. Pas in het handelen komt men erachter dat een bepaald woord, bijvoorbeeld ‘leren’, door iedereen anders wordt geïnterpreteerd. Soms zelfs op een manier die conflictueert. Bij de een kan het betekenen dat men passief is, afwacht wat de meester aangeeft dat en wat er geleerd moet worden, bij de ander kan het juist betekenen dat men zelf actief op zoek gaat naar het opdoen van nieuwe ervaringen. Een ander voorbeeld is het woord ‘schoonheid’ of het begrip ‘op tijd’. Het doorvragen naar de achterliggende betekenissen van taal is ons inziens in de dialoog essentieel. Enerzijds moet duidelijk worden dat er verschillen in interpretatie zijn en welke verschillen dat zijn, 'opdat we weten, dat we hetzelfde bedoelen', noodzakelijk om mogelijke misverstanden te voorkomen. Anderzijds is het van belang de mogelijke diversiteit aan interpretaties te zien als een verrijking. In feite gaat het om het optimaal benutten van de verschillen. Zo geldt dit ook voor het veel gebruikte begrip"verbinding". Het wordt zo vaak gebruikt in de context vaan een dialoog, dat ik me zeer vaak afvraag wat mensen er dan mee bedoelen. Hoe kwetsbaar is "verbinding" wel niet. De kostbaar opgebouwde verbinding, ervaren in een dialoog, verdwijnt vaak als sneeuw voor de zon.

Eugene Boeldak is één van de drijvende krachten achter het Dialoogcafé Utrecht. Hij vroeg me onlangs of ik een dialoogavond wilde inleiden en zoals bij alles waar dialoog in voorkomt reageerde ik enthousiast. Maar niet weer een "gewone"dialoogcirkel of world café. Ik antwoordde hem als volgt.

Voorstel voor het onderwerp 7 mei a.s. is: "Testcase verbinding". 
Binnen dialoogontmoetingen staat zeer regelmatig het begrip verbinding op de voorgrond. Verbinding maken, je verbonden voelen in verbinding zijn. Prachtige begrippen natuurlijk, maar wat is verbinding dan? Hoe uit zich dat? Wat mis je als er geen verbinding is? Wat is de meerwaarde van verbinding? 
Een uitdaging voor de deelnemers is om naast in dialoog te gaan over het begrip verbinding, samen ook daadwerkelijk vorm te gaan geven aan verbinden en verbonden blijven. Hoe gaan de deelnemers investeren in verbinding, waardoor deze ook echt diepere lading krijgt? Hoe zou dat zijn als de deelnemers, na de dialoogavond, op welke manier dan ook, blijvend investeren in verbinden en zich verbonden voelen met elkaar. Een testcase uit dialoogland :-)

Hij reageerde positief. Vroeg zich wel af in welke vorm we dit zouden doen. Ik stelde voor gewoon te beginnen in sub-groepjes en het proces het proces te laten. Laat verbinding zelf maar de vorm kiezen. Laat maar gebeuren. Mocht je mee willen doen, je bent van harte welkom. Kijk gewoon even op http://www.meetup.com/dialoogcafe/
Uiteraard zal ik terug geven wat er gebeurt op 7 mei.

p.s. Volgend weekend ben ik tot dinsdag even met mijn vrouw en dochter naar Venetië en zal dus drie dagen geen blog schrijven. Heel erg gewaardeerd wordt het als jullie, lezers van dit blog en dialoog geïnteresseerden, deze drie dagen kunnen vullen met een gastblog. Voel je jezelf verbonden met het blog?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten