Spread the word!

Het delen van de berichten op dagelijksedialogen wordt erg gewaardeerd! Spread the word of dialogue.

zaterdag 5 april 2014

Dag 95: Gastblog Mens in Dialoog


Dialoog : een basis om mee te bouwen
 Vonken van Inspiratie, we organiseren ze inmiddels een flink aantal jaren: na een inspirerend verhaal gaan we met elkaar in dialoog over hetgeen we gehoord hebben: we gaan samen dieper in op wat het verhaal met ons heeft gedaan.


Elke keer opnieuw zijn dit prachtige gesprekken. En elke keer opnieuw beseffen we hoe waardevol het is om je eigen collega’s op deze manier te mogen leren kennen.

Deze manier van met elkaar in gesprek gaan beperkt zich allang niet meer tot deze Vonken.  Steeds meer collega’s willen zo in hun team of afdeling in gesprek. En sterker nog: de dialoog vindt zijn weg de stad in!
Kijk en lees maar mee, en ik citeer uit een verslag:

Verslag bijeenkomsten 'Vonk van Inspiratie
Vanaf 1 januari 2015 wordt de gemeente Almere verantwoordelijk voor bijna de gehele maatschappelijke ondersteuning aan haar inwoners. Het betreft ondersteuning op het gebied van werk en inkomen, zorg en welzijn en opvoeding. Deze overheveling van taken van Rijksoverheid naar gemeenten gaat bovendien gepaard met aanzienlijke kortingen op de gemeentelijke budgetten. Almere wil de ondersteuning zo dicht mogelijk bij de mensen te brengen én ervoor zorgen dat hulpverleners niet langs elkaar heen werken.
 
Vanuit de gemeente wordt er al enige tijd hard gewerkt om de transities in goede banen te leiden. ROSAlmere kreeg signalen vanuit eerstelijns zorgverleners dat zij nog niet goed wisten wat de transities voor consequenties voor hen hadden en stapte naar het transitieteam van de gemeente om het daar eens over te hebben. Samen met de gemeenten werden er twee informatiebijeenkomsten georganiseerd op 11 en 24 maart met als motto ‘Een vonk van Inspiratie’.
 
Op beide avonden gingen (samen ruim 140!!) verschillende huisartsen, verpleegkundigen, praktijkondersteuners, jeugdartsen en –verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, welzijns- en opbouwwerkers, opvoedadviseurs, schuldhulpverleners en verschillende medewerkers van de gemeente met elkaar aan tafel in gesprek, onder genot van een hapje en drankje.
 
(….) De wethouder startte met een inspirerend verhaal.
Door de tafelschikking ontstonden geanimeerde gesprekken, omdat mensen vanuit verschillende disciplines met elkaar in gesprek kwamen en zo van elkaar leerden.
 
Mensen waardeerden het vooral dat zij door de opzet van de avond met veel verschillende disciplines in contact kwamen en zo leerden wat de transitie voor invloed heeft op hun werk. (…)*)

Wat heeft hier de dialoog gedaan? Waarom hier de dialoog?
Er is ongelooflijk veel informatie te delen om de gehele problematiek aan te pakken. Veel te veel om in een bijeenkomst te kunnen behappen.
Daarom is besloten tot het omvormen van informatieavond naar dialoogavond; laten we beginnen met elkaar te mogen leren kennen; wie zijn de mensen in de wijk met wie dit allemaal nu en straks moet worden uitgevoerd. Maar dan ook echt willen weten: wie ben jij, wat is het waar jij voor staat, wat draag jij bij en  wil je straks ook bijdragen aan waar we het allemaal voor doen in de stad: doen wat nodig is.

Ik denk dat hier sprake is van het inzetten van een aantal metaprincipes van de dialoog:
·      Er was sprake gelijkwaardigheid aan tafel,  ieder bleek zijn/haar eigen bijdrage te kunnen en willen leveren, en we bleken elkaar heel veel te vertellen te hebben, elkaar veel wijzer te kunnen maken;
·      We wilden samen onderzoeken van wat nodig is; en dat begon met te weten wie en wat er is;
·      Er is een  basis gelegd om echt kennis te maken met elkaar; het besef elkaar nodig te hebben maar dat ook te willen;
·      Er vond verlangzaming plaats door de dialoog; daardoor is ieder gezien en gehoord; oordeel kreeg de kans van uitstel.

We hebben met elkaar mogen ervaren, dat een dialoog een heel mooie manier is om kennis te maken met elkaar, om een basis te leggen elkaar echt te willen leren kennen en te bouwen aan een “ huis van samenwerking” .

Aly Cnossen



*) Nieuwsbrief ROSAlmere, 3-2014


Geen opmerkingen:

Een reactie posten