Spread the word!

Het delen van de berichten op dagelijksedialogen wordt erg gewaardeerd! Spread the word of dialogue.

maandag 17 februari 2014

Diversiteit, Social Media en dialoog

Schrijvers maken de taal en daarmee het leven. Wie de taal kan veranderen, verandert ook de mens en de wereld zoals die door mensen wordt waargenomen. Zonder schrijvers zou veel onbespreekbaar blijven.

Inclusie en innovatie

Geldt niet hetzelfde voor technologie en social media? Technologie verandert ook de mens en de wereld zoals die door mensen wordt waargenomen. Via het landbouw-, industrie- en informatietijdperk, zijn we aan het belanden in het ideeëntijdperk. Het tijdperk van creatie (schepping!) en innovatie. In deze nieuwe wereld
is diversiteit van cruciaal belang. Diversiteit in de betekenis van alle manieren, waarop mensen verschillen: zichtbare zowel als onzichtbare verschillen. De mens in al haar verscheidenheid, met al haar talenten en al haar eigen-wijzigheden. Hoe meer diversiteit, hoe meer innovatie. Tenminste wanneer we diversiteit niet als een probleem zien, maar als een rijkdom. Als we het belang erkennen van samen werken en samen leven. Met andere woorden: als we inclusief zijn en niet buiten sluiten. Bij inclusie ligt de nadruk niet op aanpassing, maar op respect voor verschillen. Zichtbare en onzichtbare verschillen tussen mensen worden gewaardeerd en bewust benut.

DIT is de nieuwe wereld: ‘genetwerkte unieke en creatieve individuen’. De ‘netwerkmaatschappij’ vervangt
de ‘massamaatschappij’. Een ‘nieuwe organisatie’ dient te functioneren als één groot creatief brein, waarbij de verbindingen zeer open zijn. In een industriële wereld gedomineerd door de normale verdeling en statistieken bestaat de ‘gemiddelde medewerker’. Dat is echter een pure abstractie. In het ideeëntijdperk zal de realiteit zichzelf steeds minder herhalen. Het unieke wordt meer relevant dan het gemiddelde.

Dialoog als open cultuur

Hoe schep je ruimte voor die uniciteit? Door een open cultuur. En niets weerspiegelt meer een cultuur dan de conversaties die we met elkaar hebben of juist niet hebben. Face-to-face of via social media. Zonder dialoog
Peter Senge
krijgt de cultuur die nodig is voor het ideeëntijdperk geen kans. Peter Senge heeft het als volgt verwoord: “Wanneer mensen regelmatig in dialoog gaan met elkaar ontstaat een diep vertrouwen in het proces en in de ander. Deelnemers ontwikkelen tevens een veel beter begrip van het unieke van elk gezichtspunt en van hoeveel meer begrip mogelijk is als je niet langer één bepaald standpunt verdedigt ten koste van andere”. Dialoog is een prachtig voorbeeld van een zelforganiserend, open, complex, levend systeem. In dialoog is geen leider – het proces zelf is leidend.

Gemeenschap en zingeving

Via social media en ontmoetingen kan een gemeenschap ontstaan: een groep mensen die geleerd heeft om eerlijk en open met elkaar te communiceren. Mensen die de maskers hebben afgelegd, die met elkaar kunnen vieren en rouwen, die vreugde kunnen scheppen in elkaars gezelschap en die echt geven om elkaar. Het kloppende hart van een gemeenschap is gemeenschappelijke zingeving. Dat is de ware betekenis van ‘cultuur’ als hefboom voor uitzonderlijke resultaten. De enige beperkingen voor de scheppende geest zijn de beperkingen die we zelf scheppen met diezelfde scheppende geest.
(Bron: Diversiteit en Social Media )

2 opmerkingen:

  1. Kijk/luister eens :-) http://gnli.christianpost.com/video/when-the-speaker-asking-the-audience-to-turn-off-their-cell-phones-something-unbelievable-happened-27694

    BeantwoordenVerwijderen