Spread the word!

Het delen van de berichten op dagelijksedialogen wordt erg gewaardeerd! Spread the word of dialogue.

maandag 14 april 2014

Dag 104 - Vonk over "anders omgaan met conflicten"

Vandaag was ik te gast bij een vonk van inspiratie, zoals vaker georganiseerd binnen het gemeentehuis van Almere. Gastspreker was Charlotte Keijzer, een studiegenoot van me tijdens de opleiding tot dialoogprocesbegeleider. Zelf mocht en mag ik trainingen verzorgen voor de gemeente Almere aan mensen die na de inleidende speech van een Vonk de deelnemers met elkaar in dialoog begeleiden, de tafelbegeleiders. Een mooie gelegenheid dus om te kijken hoe zo'n Vonk in z'n werk gaat en hoe de dialogen begeleid worden.

Thema van deze dag was:
 "Wat is er nodig om conflicten anders op te lossen? Kan de dialoog hierin helpen?"

Allereerst maken we kennis met Vonk van de dag, Charlotte Keijzer
Als jurist is zij lang werkzaam geweest in de rechtspraak. Als rechter,
als teamleider, als president van een rechtbank, als verandermanager en
organisatieadviseur. In die rollen heeft zij geleerd niet alleen jurist te zijn, maar ook naar het juridisch bedrijf te kijken. Hoe mooi ons rechtssysteem in elkaar zit en hoeveel wijsheid erin zit. Maar ook hoe het tegenstellingen verscherpt en de menselijkheid in relaties onder druk zet. En dat helpt
niet om conflicten op te lossen. Zij heeft  ons deelgenoot gemaakt van haar enthousiasme om de dialoog te gebruiken om conflicten anders op te lossen, ook buiten de rechtspraak.

Charlotte ga aan dat het vaak loont om de verhalen achter de verhalen te horen op weg naar een gerechtelijk besluit. Mensen zijn en reageren anders als zij het gevoel ervaren echt gehoord te worden. Schikken is vaak op meerdere vlakken gunstiger voor alle betrokkenen. Uiteraard is de ultieme grens ook te onderzoeken, maar waarschijnlijker is dat daar een rechter het eindoordeel zal vellen. De kracht van de dialoog zit hem in het voortijdig horen en onderzoeken van de verschillende perspectieven van de betrokkenen.


Na de inleiding van Charlotte gingen de ruim 75 deelnemers aan de Vonk met elkaar in gesprek. Veel juristen, maar ook mensen van andere afdelingen die ook met besluitvorming te maken hebben waar burgers mee te maken krijgen. Een indrukkend gezicht hoe snel deze deelnemers op de verspreid opgestelde tafel met elkaar de dialoog aangingen.
Na ruim een uur werd kort een inventarisatie gemaakt over de uitkomsten van de gesprekken. Het was duidelijk dat het met elkaar in gesprek gaan over dit thema nog veel ontwikkelingsmogelijkheden heeft. Lang niet iedereen kan, waar het gaat om juridische procedures en wetmatigheden, de ruimte zien om out of the box te denken. Echter was er ook een groot aantal deelnemers die kwamen met kernbegrippen als verbinding, kanteling, de mens zien en horen, samenwerken, openheid.
Ik weet zeker dat de deelnemers na de Vonk, op weg naar hun gebruikelijke werksetting, na blijven denken over de mogelijkheid of beter gezegd, de uitdaging aan gaan om casussen en conflicten met andere ogen te zien. Creatief, samenwerken met de betrokkenen, op weg naar een oplossing die iedereen schikt. Zo niet, dan roepen we de rechter. Dialoog binnen het rechtsysteem, hoe mooi kan dat zijn. Een boeiende dag. Dank!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten