Spread the word!

Het delen van de berichten op dagelijksedialogen wordt erg gewaardeerd! Spread the word of dialogue.

vrijdag 6 juni 2014

Dag 158 - Een blik op creativiteit en denken

Vandaag een overpeinzing op weg naar de generatieve dialoog.

David Bohm
Creativiteit is vaak latent aanwezig in de mens. Een belangrijk obstakel om creativiteit vrij te krijgen is ‘self-sustaining’ verwarring in het hoofd. We moeten aandacht geven aan de activiteit van verwarring, in plaats van pogen om creativiteit direct te bevorderen. Originaliteit en creativiteit ontstaan niet als iets dat het resultaat is van een inspanning om een gepland en geformuleerd doel te behalen, maar ontstaan meer als bijprodukten van een heldere geest.

Je hebt spiegels in je en om je heen. Je lichamelijke reacties zijn een directe spiegel van je gedachten. Je krijgt een impuls om iets te zeggen en je ziet daar het resultaat bijna gelijkertijd. Maar ook anderen zijn een spiegel van je intenties en je gedachten.

The ability to support unresolved paradoxes and to allow many different styles and interior dialogues to flourish is the mark of a truly creative scientist, artist, writer or musician. People with sufficient creative energy can dissolve fixed thought and provide the fertile ground to sustain a multiplicity of voices. Yet most of us normally use our energy to sustain a false sense of ourselves, which means we tend to operate from fixed and nonnegotiable but unexamined positions. Here lies the power of dialogue: to make manifest such assumptions and positions, bringing them out into the open. Loosening your (rigid) positions.


Soren Kierkegaard


Nadenken, redelijkheid is de verantwoording op je nemen voor je meningen. Onredelijkheid is het die verantwoording van je af te schuiven, te geloven en te handelen uit gewoonte.

Ernst is het om iedere dag te leven alsof het de laatste is en tegelijk de eerste van een lang leven is; en om voor werk te kiezen dat er niet van afhankelijk is of je een leven lang krijgt om het helemaal af te maken, of dat je maar een korte tijd krijgt om er op de juiste manier aan te beginnen.

Oh, het is veel gemakkelijker om naar links en naar rechts te kijken dan bij jezelf naar binnen te kijken.
Onmiddellijke impulsen zijn zelden organisch, maar meestal aangeleerd, gewoonte.
Als het om het wezenlijke gaat moet ieder mens zichzelf helpen.

Het is alles goed en wel dat er 'taal' is, waardoor de mens zich van het dier onderscheidt; zeker is echter dat juist omdat alle onderricht via de taal plaatsvindt, de mens op die manier ook gemakkelijk op een dwaalspoor wordt gebracht. De taal is namelijk een abstractie, geeft steeds het abstracte in plaats van het concrete weer. Als we deze kwestie natuurwetenschappelijk, esthetisch en zo beschouwen zien we hoe gemakkelijk een mens er niet toe gebracht wordt zich in te beelden dat hij iets ook werkelijk kent wanneer hij het woord ervoor kent. Op die manier gaat de concrete intuïtie verloren.
En nu ethisch bezien! Hoe gemakkelijk wordt de mens er niet toe gebracht aan de mens (aan het abstracte) te denken in plaats van aan zichzelf, dat immens concrete. Daarom was het ook zo juist gezien dat het pythagorische onderricht begon met zwijgen. Dat betekende bezinning op het concrete.


Iedereen, zelfs de kundigste mens, is in zijn fantasie en zijn gevoel, in zijn denken en spreken zichzelf een heel eind vooruit of verder dan hij in werkelijkheid en in zijn doen en laten is. Met de meeste mensen is het als met een wagon waarvan de locomotief ervandoor is gegaan – ze zijn zichzelf zo ver vooruit als ze in werkelijkheid achterop liggen.

Jiddu Krishnamurti
We kijken bijna nooit naar de feiten, we kijken naar de woorden of symbolen die de feiten vertegenwoordigen.
Iedere vorm van denken die niet uitgaat van de realiteit is een afleiding.

Waarheid is de ontkenning van het onware, niet het tegendeel van het onware.

Zelfkennis is niet het vergaren van kennis over jezelf - het is niet een proces van (kennis) toevoegen. Wat je leert gaat over het zelf, over de wegen van je geest. Jezelf observeren in relatie (hoe je je gedraagt, hoe je naar een iets kijkt, hoe je beweegt) Alles zal je laten zien hoe je geest werkt, en de geest is het zelf.

A domani!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten