Spread the word!

Het delen van de berichten op dagelijksedialogen wordt erg gewaardeerd! Spread the word of dialogue.

donderdag 30 januari 2014

Open Space dialoog

Vandaag mocht ik zelf weer eens in dialoog. We kwamen als team trainers van onze organisatie bij elkaar op onze prachtige locatie in Maartensdijk om te bedenken en bespreken hoe wij als team dachten over de toekomst van 1 jaar verder. Ook onze organisatie staat zeer grote en ingrijpende veranderingen te wachten en dient aan te gaan sluiten bij de snel veranderende wereld waarin wij onze diensten aanbieden. Minder mensen, minder geld, toch kwaliteit leveren en zorgen dat onze medewerkers geschoold worden en blijven, zodat we de zorg kunnen bieden die van ons gevraagd en verwacht wordt. Na een andere vorm gebruikt te hebben (het drieluik uit de sociale netwerk strategieën) bogen we ons over de output en kwamen tot vijf vragen die de lading op de eerste ronde konden dekken.
Deze vijf vragen gingen we dieper uitwerken via de Open Space vorm.  De werkvorm Open Space maakt het mogelijk voor grote groepen om vanuit passie & betrokkenheid, verantwoordelijkheidsgevoel en vrijwilligheid te co-creëren en dat werkte ook vandaag. Ongelooflijk wat een uitkomsten er in een korte tijd gegenereerd konden worden.Deze beschrijving van de essentie van Open Space vond ik op de website van openspacenu.nl.:

Wat is Open Space?

Open Space is een snelle, goedkope, simpele, maar zeer krachtige interventie die overal in de wereld wordt gebruikt om doorbraken te creëren bij complexe problemen en vraagstukken rond thema’s die ertoe doen. In bedrijven, overheden, ziekenhuizen en verenigingen, in de townships van Zuid-Afrika, bij de dialoog tussen Israëli en Palestijnen en in lokale gemeenschappen. Overal waar mensen met verschillende achtergronden en belangen met elkaar samenwerken of samenleven.
De methode maakt het mogelijk om grote groepen mensen (tientallen, honderden of zelfs duizenden deelnemers) met elkaar in gesprek te brengen, kennis te laten uitwisselen, of afspraken en plannen te laten maken. Gerelateerd aan een centraal thema, krijgen de deelnemers alle ruimte om zelf te bepalen waaraan zij bijdragen. Die zaken waar zij belang aan hechten, een passie voor voelen, of energie van krijgen.
Open Space is veruit het beste instrument om grote groepen mensen met elkaar samen te laten werken, of in gesprek te brengen rond een gedeeld thema.
De methode wordt vaak ingezet om:
- complexe, ongrijpbare problemen te tackelen
- nieuwe visies te creëren
- uit te zoeken hoe een strategie kan worden geïmplementeerd
- nieuwe producten te ontwikkelen
- gemeenschappen in beweging te krijgen
- groepen mensen die in conflict zijn, in dialoog te brengen.


Spelregels http://www.mpuls.nl/openspace.html)
De spelregels voor deelname aan de dialoog zijn simpel en effectief:
  • De aanwezigen bij een sessie zijn de juiste mensen (veel of weinig)
  • De sessies beginnen altijd op het goede moment (te vroeg of te laat beginnen is niet relevant)
  • Wat gebeurt is het enige dat kon gebeuren (als we van tevoren al zouden weten wat er uit de dialoog moet komen, is er geen sprake meer van echt leren en nieuwe inzichten)
  • Het is voorbij als we klaar zijn (het heeft geen zin om de tijd vol te praten)
De kracht van deze spelregels is dat zij de mensen in de dialoog alle vrijheid, vertrouwen en waardering geven om te kunnen delen, onderzoeken, leren en verrassen, zonder druk van opgelegde maatstaven of verwachtingen. Het proces is vrijwillig en zelfsturend. Men kan niet gedwongen worden zich in te zetten en iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf. Dit wordt onderstreept door de 'wet van de twee voeten'. Deze regel geeft iedereen het recht om weg te lopen uit een sessie wanneer deze niet bevalt of wanneer men er geen inbreng in kan hebben. Men kan op elk moment bij een andere dialoogsessie aanschuiven.
Van elke dialoogsessie wordt een verslag gemaakt dat direct beschikbaar wordt gemaakt voor alle deelnemers. Hierdoor kan iedereen op de hoogte blijven van wat er gebeurt, inclusief de sessies waar men niet bij was.
Wij konden aan het eind van de dag (ik was bekaf, want het is een intensief proces) met hele concrete taakverdelingen op weg naar onze toekomst, maar eerst naar huis. Enerverend dagje :-)
NB Nog een klein cadeautje voor de lezers en geïnteresseerden uit het onderwijs: Het toepassen van ‘Open Spaces for Dialogue and Enquiry’ in lessen maatschappijleer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten